Tuesday, February 2, 2016

Hiatus so strong these days

I kept on delaying myself from writing something cool for my blog. "Delaying". TBH I am a little bit slow in the creativity department on writing. I have some pretty cool outlines but they ended up being unused and forgotten because I so busy like that. Yeah.

I just finished watching 1957. Hati Malaya. and it was awesome. It reminds me on how much I did not know about Merdeka and how it began. It was a great movie.

Currently on semester break and waiting for the new semester. Bored. Binge watching Youtube videos. Always Hungry.

SALAM !

Wednesday, October 21, 2015

Terjun tanpa pendirian

Bila kau terjun bangunan, kau pandang bawah.
Kau kenang masa silam kau, kau teringat mak bapak kau.
Rasa tenang zaman dulu, tak banyak masalah.
Beza yang nyata, sekarang kau susah.

Bila kau terjun bangunan, ramai orang sorak.
Sorak sebab gembira, sorak sebab bencikan kau.
Kau pun ikut peredaran kotak fikiran orang.
Semua taksub untuk diterima, taksub untuk puaskan hati mereka.

Bila kau terjun bangunan, kau lupakan ramai orang.
Kau lupakan keluarga kau, kau lupakan sahabat-sahabat kau.
Semua pernah berikan kau semangat, tapi kau lemah tak bertempat.
Kau alpa dengan fikiran negatif orang berikan, kau terjun tanpa pendirian.


Monday, July 13, 2015

The First Class

Good morning scholars, we all know that holiday's coming to its end. The new semester have been preparing special things for you. Hogging to your computers no more because rumour has it the new semester is going to be tough.

Welcome to The First Class
We all have that one friend who has never achieved anything higher than 3.5 and lucky for him, he got 3.98 last semester. What are the odds? We are welcoming him to the First Class, an elite fictional group created by the lecturers dedicated to all students achieving astonishing results that many students craving for. Now that our friend is one of us, lets celebrate him by warm welcome with the contradiction of this fictional club.

Unruly of Justice
This club is elite and only handful of students are selected from the bunch. Selected? Yes. Every year, lecturer made a very tough decision on who he/she has to take out from the list. Confused? At the beginning of the semester, every students already got their A's and they have to guard their A's because lecturers can and will deduct their marks if the students does not meet with the lecturer's desire. Interesting theory isn't it? So, from time to time, one by one students are kicked out from the A list and fewer people are entering the First Class. Injustice or excellent?

Excellent Students vs Hard Work
Both have the equal potential in the fair game to earn themself the title of Dean's List and we are here to decide which are better? Excellent students are those who already have the privileges and all he/she has to do is kiss their lecturers ass. Don't get it wrong, some lecturers love that and some even encourage students to practise that. For the Hard Worker, those are the people who think a lot and devoted to his or hers studies. This people are the thinkers, they have original thoughts and are not the lecturers cup of coffee. They have to be careful living in this unruly world because someday they might be kicked out of the A list. 

So 3.98, do you still want to be in the First Class? ;)

Tuesday, January 20, 2015

Obvious Tips #1

There are couple of things you need to know about me.

I am not smart as you think I am. During my SPM year, I failed my Additional Mathematics and Physics class. I fought, and got B and C+ for SPM. During Matriculation, I got B for both Physics and Mathematics.

I was not interested being an engineer, at the time at least.

At 2013, during UPU result came in, I got into UTHM, for Engineering Tech. I was bummed. I thought I got psychology, at that time I was so all over psychology and wanting to become a guidance counsellor for schools or universities, but things are just not meant to be.

So Engineering Tech., I got into UTHM and learnt stuffs. I failed my quizzes during the first half of the midterm. Thus, I came up with the 'cheatcode'.

In gaming, cheatcodes are used, if you're noob, literally cheating onto finishing your missions. But for me, I use the term as my advantage.

Cheatcodes for me are;

1. Books used by your lecturers.

Having or at least knowing what books are your lecturers uses as reference. This is crucial. Most of your quizzes, test and finals questions came from these books. Thus, cheatcode number one. From here, all you need to do is excel all topics and exercises. One step closer towards A+.

2. RPP.

I think I have mentioned it before, RPP. RPP is like the backbone of every subject you are taking. You should have this for all of your subjects. But if you have the time, which I doubt you will have, study off-grid, for extra knowledge.

3. The notes that no one has.

This is obvious, but rarely seen, personally, I have 3 notes, the first one if from your lecturers. Usually slides, other than that also can. Second is your own, make them yourself, from what you understand, and do not leave any part out from your notes. The third one is simple/short notes for your tests/finals. The third one is seriously crucial. Thus, your final cheatcode.

Cheating is bad, and one should never cheat in anything. This one is different, they are your advantages.

Most of them are obvious, but are rarely seen, and I am not the only one using this method.

SALAM !

Monday, September 1, 2014

New Semester Resolutions !

SALAM!

Kambing ada dua tanduk,
Tanduk comel bertatah belian,
Masuk kelas tak tahu mana nak duduk,
Ah tak kesahlah asalkan ada kawan.

Make more friends !
Kebiasaannya aku akan tunggu orang lain untuk approach aku untuk berkawan, I think it needs to stop and I should start approaching them. Well said. 

Ask more !
Aku suka belajar sendiri, tapi aku rasa bertanya kepada pensyarah itu lebih afdal. Mungkin sebab aku takut pensyarah akan fikir soalan aku bukan standard soalan universiti, tapi tak apa, aku akan cuba.

Save money !
I spent too much money in the past semesters. 90% daripada duit belanja aku habiskan untuk makanan. Aku rasa aku perlu diet.

Stop talking nonsense !
...yea.. and maybe I should spent less time daydreaming. Hihi.


Saturday, August 9, 2014

Lepas ni apa?

MY PLANS

Mungkin bukan plans, lebih kepada komen toward the current topik. Meh.

1. Degree

Currently a student of Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM). Bachelor of Electrical Engineering Technology (Electrical Power) with Honours. Basically all we learn is pasal elektrik. Hopefully dapat cope dengan setiap subjek.


2. Study Plans

Baru tamat tahun pertama pengajian, rasanya boleh cope dengan studies. Dapat kawan-kawan rapat yang rajin belajar(last minute). Tapi study 24 jam tak boleh jugak, kena release stress. Harap-harap setiap semester semangat untuk belajar bertambah.




3. Results

Keputusan semester 1 dan 2 memberangsangkan. Ada peningkatan. Alhamdulillah. Moga momentum dikekalkan. Teringat semester satu bila tengok kawan-kawan lain dapat result lagi bagus, aku rasa nak nangis. Cis.



4. Target




I just read an article about a student dapat Anugerah Di-Raja masa konvo dia. So yeah, berangan nak dapat jugak, kalau ada rezeki boleh sambung PhD. Kenapa? Untuk kepuasan diri sendiri.

Artikal 1




5. Love life 

Aku rasa dah tiba masanya untuk aku serius dalam mematangkan diri sebagai persediaan untuk berumah tangga. Mungkin esok aku mintak nombor dia.

Every now and then, I will update or give a comment to my plans. InsyaAllah.



Sekarang? / Lepas ni apa ? - Updated !

I was going to post something else.. but then I saw a post of mine. It was long time ago, back in 2010. Aku tulis satu entri pasal 'Future Plans'. Originally entri tu aku tulis sebab got inspired by a post by a friend of mine. Then after SPM aku update my future plans. Sekarang? Nak update.. :B

Malam-malam macam ni la pulak aku tidur lambat. Haha. Ok, baru je jap tadi aku pergi usha entri-entri lama aku. Haha. Kelakar betullah aku ni. Siot je ayat-ayat aku. Maka terjumpalah satu entri aku masa 2010. Nak tertitis air mata bila baca. Rindu gilaa kut. Ok actually ni list future aku. So far so good, right on track. Haha. Nak cross out mana yang dah tercapai. Wehoo.. xP 

  Lepas ni apa? 

"Baru je tadi, aku layan blog-blog awesome cengkawan aku. And aku terjumpa post kawan aku sorang ni, Catchy title nye, Masa Depan, haha, banyak persoalan tertimbul. 
SPM? Lepas SPM? University? Lepas University? Kahwin? OMG. Migraine aku."
Wow, dari dulu aku semangat nak masuk universiti eh. Haha.
Tamat tahun pertama pengajian, Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Elektrik (Kuasa Elektrik) Dengan Kepujian. Sekarang tengah cuti menunggu semester 1 tahun ke-2. Yeah.

Perhh, lepas je baca post dia aku terus inspired, ye lah, semua orang pun ada masa depan kan? Ok. So, apa plan aku? 

Planning je reti, tapi xfollow pun. BAGUS SANGAT! Haha.
Aku rasa ini lebih kepada memberi komen untuk planning aku yang lepas. Entah.

  My plans. > ORANGED UPDATED > BLACKED UPDATED

Masuk je tahun baru ni, dah mula sekolah, belajar lah elok-elok, hopefully, senang lah semua topics form 5 ni. Haha. 

Tak serajin yang aku plan. Tapi alhamdulillah.. ada jugak peningkatan. :)

  SPM? 


Ala, buat je lah. 

Dah tamat dahh..
Ramai orang kata result SPM tak penting bila masuk universiti. Tak penting, tapi penting kalau nak apply biasiswa dll. Penting atau tidak? :\

  Lepas SPM? PLKN? 


Form 5 nanti aku pastikan aku aktif kokurikulum so then aku takkan terpilih although sounds great and awesome but i have my own plans. Haha. 

Dulu aku xnak masuk PLKN, tapi bila fikir balik, rasa macam nak la pulak. Haha.
Aku dapat ramai kawan yang pernah masuk PLKN, they said it was awesome. Meh.

  Nak kerja sambilan? 


InsyaAllah.

InsyaAllah bulan 3 nanti aku cari kerja. Sebab time tu insyaAllah JPJ dah luluskan lesen aku. Wehoo.
Dah banyak kali aku janji nak kerja tapi, tanam anggur lagi senang. ~

  And masa dapat keputusan SPM? 


Well, aku takkan bersedih atau menyesal apa-apa sebab aku buat apa pun keputusan dah dapat. heh. And hopefully semua A- ke atas. Amin. 

CUAK KOT. :\
Soalan ni tak valid dah.

  Lepas dapat result? 

Haha, cara pemilihan IPTA/IPTS aku sama je macam pelajar lain, mesti nak yang bagus-bagus je. haha. Ikut rezeki je lah. Aku plan nak masuk UM/UKM/UNISEL. Haha, semua ranking tinggi je eh. haha. Ouh yea, aku tak berhasrat nak masuk Universiti kat luar negar macam Harvard, Oxford, atau Stanford, etc, kerna aku berangan-angan ni ada limits, lol. haha, kata je lah tak layak en. lolol 

Dulu aku target high je, haha. Sekarang ni pun target high gak, IIUM, course apa? Jengjengjeng.. HUMANSCIENCE, yup, dah tukar minat. Nak jadi kaunselor. :D

  Fakulti/bidang apa? 


Well, mesti lah Engineering. 

Minat tu dah dipendam buat pekasam. :\ 
Aku dapat course engineering. So yeah.

Nak jadi Doktor?, takut darah. 

Harapanlah aku nak ambil medic. Haha.. sure xlayak. :\
InsyaAllah kalau ada rezeki nak sambung PhD. Ngee.

Nak jadi cikgu, Semua keturunan aku, banyak dah cikgu.

-____- Mak aku ckp jgn jadi cikgu. Up sikit !
Teringin nak jadi lecturer. Hm..

Nak jadi ahli saintis? Peluang pekerjaan susah kata kebanyakkan orang. (aku nak sangat jadi saintis) 

Harapann~
Why not? 
Boleh dikatakan, kebanyakkan pilihan cita-cita aku ditolak atau diperlekehkan dan kurang mendapat sokongan moral. Hampeh. 

Kesiannya aku. Haha.

  So ending nya?


Kahwin dengan siapa? Hanya Allah yang mengetahui. jeng jeng jeng. 

Err.. aku tak ingat aku tulis ni. -___-
Aku tak bercita untuk couple sebab I am suck being in a relationship. Tapi aku suka somebody since form 2 lagi. Maybe after degree insyaAllah.
Dan setiap hari aku akan memperbaharui(betul ke aku eja ni?) plans aku for a better future. :D 

Yup, dah settle. Haha.\
Bukan setiap hari, mungkin setiap tahun.

Ok lah. Plan aku ni bosan jugak kan? Pe je lah. Wassalam. :) and thank you for reading. :) 

Ye ye, terima kasihhh~
Rancangan masa hadapan, mungkin akan berubah ikut ketentuan takdir. :)