Tuesday, February 28, 2012

Donat sana sini








Gambar 1st - Serius donut tu sedap ! Sebab tu aku tangkap gambar packagingnya banyak2. :D

Gambar 4th - Cousin aku yang paling muda, aku second paling muda. Hehe. Oh ya, dia pun suka donut tu.

Explaination - Pagi hari Ahad lepas, ada cousin ayah aku buat kenduri, anak dia kahwin. Makcik pakcik saudara mara aku pun datang :D Sebelum balik, abang sulong kepada ayah aku, ada sedekahkan buku2 milik dia kepada masjid di kampung kami sekeluarga. Malim Nawar. Serius banyak. Dia memang minat membaca, lepas habis baca, dia simpan. Makin lama, makin banyak buku dia. Haha. Serius aku kagum dengan dia.

Gambar 6th - Banyak KAN? Rumah dia dekat Shah Alam, jauh dari kampung, jadi dia wakilkan adik dia, pakcik aku, untuk sedekahkan buku2 dia ni, since rumah adik dia dekat dengan kampung.

7th - Kami ambil peluang. Hehe. Pakcik aku yang sedekahkan buku2 ni cakap, kalau nak, ambillah. Jadi.. hehe. Alhamdulillah. Rezeki. :D

8th - Semua buku, kecuali Gen-Q, dengan buku warna kuning tu, aku pinjam. Nampak sikit kan? Haha. Ayah aku dengan mak aku pinjam lagi banyak ! Kakak aku pun. Bila dapat masa free nanti insyaAllah aku baca ! xD

Oh ye, Sabtu lepas, aku hadirkan diri dekat sekolah, Hari Anugerah kecemerlangan pelajar PMR tahun 2011. Well, kawan@adikangkat aku, Ariff, suruh aku datang dan aku pun datang. ..dan inilah hasilnya. Zzz kualiti video kureng. Mohon maap. xP


..dah itu je ~

SALAM !

Friday, February 24, 2012

Naz punya pasal


NAZRI PUNYA PASAL. Memang dari dulu aku minat dengan handphone, dan aku ingat aku seorang je dari kalangan classmate aku yang minat gilaa phone. Sebab masa tu aku ingat semua budak kelas A ni, study je memanjang. Haha.

Bila dah kenal Nazri, Shah dan lain2, semua mindset aku berubah, lebih matang la. Haha. Sejak tu, barulah aku sedar, ilmu IT aku selama ni ciput je, banding dengan classmate aku yang lain. Huu.. ( masa tu tingkatan 2-3 )

Quick specs

144 grams
5.1 ounces
128.0 x 64.0 x 10.6 mm
5.0 x 2.5 x 0.4 inches
Talk time (up to) 8 hours 30 minutes [1]
Standby time (up to) 420 hours [1]
Music listening time: 25 hours [1]

Available colours



4.3 inch scratch-resistant TFT touchscreen
16 million colours, 1280 x 720 pixels
Google Android 2.3 (Gingerbread)
(Upgrade to Android 4, Ice Cream Sandwich, planned in Quarter 2 2012)
1.5 GHz Qualcomm Dual Core processor
12.1 megapixel camera with auto focus
16x digital zoom, LED flash

Dan sekarang, aku gila batak dengan handphone ni. Haha. ..dan insyaAllah, aku takkan miliki phone ni. xD Unless ada orang nak belikan la.. Hehe.

Thursday, February 23, 2012

Scene Two, Akhdan.

It was dark indeed, I didn't see him clearly, but the radiance from his face, just wows my eye. It's official, my eyeball was captured by the sparks from his face, and I just couldn't stop looking at his face. Then, I remembered a surah shared by a friend of mine, Akhdan, he's one of the preacher in a school where I work, he once wrote something on a piece of paper, and left it on my desk. I knew it was from him, who else could it be. 


QS. Ali lmraan (3) : 106 - 107, 

I was puzzled at first, but then at home, I opened the Holy Qu'ran, began to search for the surah, and I found this ;



On the Day [some] faces will turn white and [some] faces will turn black. As for those whose faces turn black, [to them it will be said], "Did you disbelieve after your belief? Then taste the punishment for what you used to reject."


..I looked down, with sense of deep shame upon myself. I mean; I've been taught to perform solat since I was 5 years old, by my dad, who loves me more than himself. I've never missed solat for my entire life. But when I was 13, he died when he was in his way to the surau for Fajr prayer. A drunker stabbed him to death, stole his bike and left him dead. And for some sort of rebellious towards Allah SWT, I stopped performing solat and everything what had been taught to me. After that, I studied hard, excel In exams, graduated from the university, and finally got a good job; A counselor at a prestigious school somewhere in the Kuala Lumpur area. 


But clearly, I regretted all of my wrong doings toward Allah SWT, I've been so far from Allah SWT, and yet, I didn't even try to help myself to find Him. As it was meant to be, tears starts to dropping, I was so scared. Naively, I asked myself, which one of those two men is me? Though I knew, but I tried so hard to deny it. If my dad were still alive, he would be very disappointed with me. 


- Silence with disgrace - To be continued. Hehe.

Tuesday, February 21, 2012

Scene One, Not yet morning.

I don't just want to live, but I want to live it right !


But sometimes things got in my way, well maybe I just need to fight back, clearing the pathway is a very hard work, but it is worth it.


I saw a guy, walking slowly like a snail lost in woods, and as if he has all the time in the world that he could use, and not worrying about death that has been waiting for him ever since he's alive; he could careless about time, and that is how I interpreted his slow-mo action. It was far too early for the birds to wake up in the morning, and it is because of the nocturnal scenes were too blurry for me to realize that guy was actually running, rushing his way to the surau, but the look in his face, that 'glowing' face of his, a smile carved perfectly.


- Silence with disgrace - OTZ to be continued. Hehe. 

Thursday, February 16, 2012

Santapan Apa?

LINK

Kenapa dengan Santapan Minda?
Sebab Tweetsnya berunsurkan nasihat dan ilmu. Banyak lagi user yang suka tweet quotes atau nasihat-nasihat, tapi Santapan Minda antara favorite aku. Hehe.

Nasihat chill - Jaga-jagalah bergurau, kerana ia membawa kepada keburukan dan menimbulkan rasa dendam.

Nasihat 'wakeupcall' - Kebodohan dan kesusahan adalah salah satu penggerak untuk kita bersungguh-sungguh untuk melakukan yang lebih baik.

Nasihat muhasabah diri - Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain.

Nasihat alim - Sembahyang adalah prinsip utama dalam hidup. Memberi alasan tidak cukup masa untuk melakukannya adalah hinaan kepada agama.

Nasihat Romantik - Berkahwinlah kamu tatkala kamu benar-benar telah bersedia untuk digelar suami, isteri, ibu, ayah. 

Siapa tak kenal aku, suka update blog dengan kata-kata berunsur nasihat. :P 

Siapa ada twitter, followlah Santapan Minda, tak rugi. 

Manfaat ! Berfaedah ! Sesuai untuk semua lapisan masyarakat. 

Siapa yang tak faham Bahasa Melayu boleh guna google teranselet. Ngee.

Selesai update :) Tidur !

SALAM !

Saturday, February 11, 2012

Pada Suatu Hari #Lepak






Tadi aku 'melawat' sekolah, ada event berlangsung. Grammy Award tak silap aku. Pertandingan nyanyi dalam bahasa inggeris, aku datang dalam pukul 11.30am. Adalah dalam 5 lagu aku dengar lepas tu chow. Haha. Shah dengan Naz yang invite aku.

Lepas tu makan tengahhari dekat The Store, dengan minum coolblog. Catchup dengan life masing2. Bros stuff.. haha.

Lepas makan, kitorang jalan2 satu The Store, jalan2 sambil bersembang. Terjumpa exclassmate, tengah bekerja. Medah dan Anisah. Syoklah jugak dapat jumpa kawan2. Huu.

Dah penat jalan2 satu ts, Shah pergi CC, aku dengan Naz balik sekolah, terjumpa Sir Shariman. Tak sembang banyak, lepas tu Naz pun balik naik motor dia.

Otw balik rumah tadi aku teringat kat Asraf aka Acap. Lama betul dia holiday. Haha. Bila kau nak balik ? ! Sekarang ni aku rasa sunyi je hidup. Macam hidup tanpa pedoman.

Hari ni memang best... dan sekarang aku dah penat, nak rehat !

p/s : semua gambar kat atas tu aku yang tangkap hari ni, guna phone, sebab tu kualitinya kureng.. sempat gak rakam beberapa minit masa Grammy Award tadi.

Enthusiasm out of grief

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya. - Ibnu Qayyum


Thursday, 22 March 2012 - The day which many tears of (hopefully) joyful or griefs will fall, prayed for the best and the best we all shall get. InsyaAllah.. :)


* I don't really have a solid meaning bout the title, it just seems okay to me.. Ngee ~ *


SALAM !

Wednesday, February 8, 2012

Terus hidup dan ...

Heads up people, yo, whatsuppp. I'm back ! After almost a week struggling with fever, alhamdulillah, it has finally stops and my body couldn't be more healthier. Woot !


Apa pun, kebelakangan ni otak aku penuh dengan ke-muram-an je. Fikir pasal upu, matrikulasi. Tapi lepak la en? Rezeki ada kat mana2 je. Cuma kena pandai cari.


A couple of days have passed with griefs with the thought that I have a blurry future ahead of me. Most of them is parts about SPM results, UPU application and Matriculation application results. Hey, that's a lot of results coming and I need to be prepared. Though they're not coming at once but they sure had giving me a scary gulp in the throat. Seriously !


Dua perbezaan antara pelajar-cemerlang dengan pelajar-kurang-cemerlang ialah bila tiba masa cenggini pelajar-cemerlang akan rasa kurang tertekan memikirkan tentang masa depan mereka berbanding dengan pelajar-kurang-cemerlang. Setiap hari mendoakan yang terbaik untuk masa depan mereka sebagai seorang pelajar untuk mendapat keputusan SPM yang cemerlang supaya mereka mendapat 'tempat' di IPT yang mereka idamkan. EH? Well, at least they have that feeling of 'my future is secured'.. kut. I might be wrong but.. entah..


Baru 8 Feb, lek lu ! Haha.


SALAM !